Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι σταθερή στη θερμότητα και την αποθήκευση, προστίθεται τεχνητά σε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά στη μαργαρίνη και στις παιδικές τροφές. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το γάλα είναι γενικά εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.
Ο σπάνιος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και επομένως η μικρή ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα είναι ο κύριος λόγος για την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους χειμερινούς μήνες, καθώς στα ορισμένα γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει αρκετή ακτινοβολία UV για την παραγωγή βιταμίνης D. Η συζήτηση για τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του δέρματος σε σχέση με την ολοένα και πιο επιθετική υπεριώδη ακτινοβολία σημαίνει ότι οι άνθρωποι κρύβουν όλο και περισσότερο το δέρμα τους κάτω από τα ρούχα και το αντηλιακό. Ωστόσο, σκευάσματα με αντηλιακό παράγοντα προστασίας 15 μπλοκάρουν ήδη το 99% της παραγωγής βιταμίνης D
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές (π.χ.σε γάλα, αυγά, σαρδέλες, μπρόκολο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανός, κάρδαμο) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποθήκευση του στα οστά με τη βοήθεια της βιταμίνης D.
Τα παιδιά στους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής τους, από την άλλη πλευρά, έχουν αυξημένη ανάγκη για υγιή σχηματισμό οστών. Η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (DGKJ) συνιστά την ημερήσια χορήγηση ενός δισκίου βιταμίνης D των 10-12,5 μg (400-500 IU [Διεθνείς Μονάδες]· 1 μg = 40 IU, 1 IU = 0,025 μg) από το τέλος της πρώτης εβδομάδας ζωής μέχρι το τέλος του πρώτου έτους ζωής. Η προφύλαξη μπορεί να συνεχιστεί το δεύτερο έτος της ζωής κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι συστάσεις από το δεύτερο έτος της ζωής πιθανότατα πρέπει να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν εν όψει της γενικής ανεπάρκειας σε όλα τα παιδιά που δεν έλαβαν συμπληρώματα, όπως καταδεικνύεται στις μετρήσεις του Ινστιτούτου Robert Koch. Ο παιδίατρος μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D εξετάζοντας το αίμα. Για το σκοπό αυτό, μετράται η αναλογία της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα. Οι κατευθυντήριες τιμές για την αξιολόγηση της συγκέντρωσης της 25-υδροξυβιταμίνης D (σε νανομόλια ανά λίτρο, συντομευμένη σε nmol/L) είναι:
Ενώ η βραχυπρόθεσμη έντονη έκθεση στον ήλιο (ειδικά το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών/αργιών, σε σύγκριση με το να περνάτε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τις υπόλοιπες ώρες) είναι επιβλαβής για την υγεία και προάγει τον καρκίνο του δέρματος, ο μακροχρόνιος, λιγότερο έντονος ήλιος ή έκθεση προφανώς προάγει περισσότερο την υγεία.
Ο οργανισμός προσαρμόζει την παραγωγή βιταμίνης D για μεγαλύτερη παραμονή στον ήλιο, έτσι ώστε η υπερβολική δόση με φυσικό τρόπο να είναι στην πραγματικότητα αδύνατη. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσληψη τροφής.
Μόνο η λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D υψηλής δόσης άνω των 500 μg για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) στο αίμα. Το ανώτερο ασφαλές όριο πρόσληψης βιταμίνης D έχει οριστεί στα 25 μg την ημέρα για τα παιδιά (1.000 IU) και τα 50 μg την ημέρα για τους ενήλικες (2.000 IU).
Ο επαρκής σχηματισμός βιταμίνης D (καλσιτριόλη (1,25-(OH)2 D3) επιτρέπει την ενσωμάτωση φωσφορικού ασβεστίου στα οστά. Αυτή η μεταλλοποίηση διασφαλίζει τη σταθερότητα των οστών. Η ανεπαρκής ασβεστοποίηση του οστικού ιστού λόγω έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στη ραχίτιδα (από το ελληνικό “ράχης” = πλάτη) στα παιδιά – ειδικά στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής. Η ασθένεια, που ήδη περιγράφηκε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα, χαρακτηρίζεται από μαλάκωμα των οστών, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, κάμψη των οστών των ποδιών (“X- ή Bowlegs”), μυϊκή αδυναμία, μυϊκοί σπασμοί που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις (τετανία) και διογκωμένο στήθος. Το κρανίο ισοπεδώνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, όπου εμφανίζεται επίσης μαλάκυνση σε ορισμένες περιοχές, και εξογκώματα στην περιοχή του μετώπου.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστερημένη ανατολή των δοντιών, τερηδόνα, ελαττώματα σμάλτου, χαλαρούς κοιλιακούς μύες («κοιλιά βατράχου»), πρησμένες αρθρώσεις, καθυστερήσεις γενικής κινητικής ανάπτυξης, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και δυσκοιλιότητα. Εάν ο θώρακας έχει σοβαρή παραμόρφωση, είναι πιθανός περιορισμός της πνευμονικής λειτουργίας και βρογχικές παθήσεις. Εάν η ραχίτιδα οφείλεται σε κακή διατροφή, εμφανίζεται ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία ταυτόχρονα.
Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν τον τρίτο μήνα της ζωής με ανησυχία, κακή διάθεση, περιορισμένες κινήσεις, μυϊκή αδυναμία και εφίδρωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Η διάγνωση γίνεται μέσω ακτινογραφίας του καρπού και εργαστηριακής ανάλυσης των επιπέδων βιταμίνης D, ασβεστίου και φωσφορικών καθώς και αλκαλικής φωσφατάσης. Μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση για τις εξαιρετικά σπάνιες εξαρτώμενες από τη βιταμίνη D ραχίτιδα τύπου 1 και τύπου 2, οι οποίες βασίζονται σε γενετικά ελαττώματα . Η ραχίτιδα μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπάρκεια φωσφορικών αλάτων, είτε λόγω νεφρικής νόσου είτε από συγγενή λεγόμενο φωσφορικό διαβήτη.
Your site is exactly what I have looking for!! It certainly helps a frequent traveler like me to locate all the stamp shows when traveling. Keep up with the good work
I visited your web site today and found it very interesting and well done. I can tell you have put a lot of work into it