Πρόωρη Ήβη

little-girl-put-her-mother-s-big-shoes-legs-close-up

Τι είναι πρώιμη ήβη?

Η ενήβωση/ήβη ή αλλιώς εφηβεία είναι μια διαδικασία μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή και συνοδεύεται από ενδοκρινολογικές, μορφολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (στήθος, τρίχωση) και την απόκτηση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Φυσιολογικά ξεκινάει η εφηβεία μεταξύ 8-13 ετών στα κορίτσια και 9-14 ετών στα αγόρια.

Η «πρώιμη ήβη», είναι μία κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται μία πρόωρη έναρξη, αυτής της διαδικασίας.

Οι ηλικίες κλειδιά είναι 8 ετών στο κοριτσάκι και 9 ετών στο αγοράκι. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημάδι ήβης πριν από αυτή την ηλικία (ανάπτυξη μαστού ή όρχεις πιο μεγάλοι από παιδικούς) τότε πρέπει το παιδί να διερευνηθεί.

Πρώιμη ήβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας έχει αναφερθεί αύξηση της πρώιμης εφηβείας παγκοσμίως.

Στα τέλη Μαρτίου, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από κοινού από την Washington Post και το Fuller Project περιγράφει μια παγκόσμια αύξηση των περιπτώσεων πρώιμης εφηβείας, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών. Τώρα, οι ειδικοί εξετάζουν τις κατάλληλες προσεγγίσεις για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της πρώιμης εφηβείας.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιταλία διαπίστωσε ότι περισσότερα από 300 κορίτσια παραπέμφθηκαν σε πέντε παιδιατρικά ενδοκρινολογικά κέντρα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020 σε σύγκριση με μόλις 140 παραπομπές κατά την ίδια περίοδο το 2019. Σε μια άλλη μελέτη, στην Τουρκία, μια παιδιατρική ενδοκρινολογική κλινική ανέφερε 58 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας σε σύγκριση με 66 συνολικά κρούσματα τα προηγούμενα 3 χρόνια. Η τρέχουσα άνοδος μπορεί να οφείλεται στο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία και τα lockdown. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές μείωσαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και αύξησαν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, τα οποία και τα δύο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρη εφηβεία.

Σε πρόσφατο άρθρο ο Mark P. Trolice, MD διαπίστωσε ότι το πρώτο βήμα στην αξιολόγηση των προσβεβλημένων ασθενών είναι να καθοριστεί εάν  πρόκειται για κεντρική πρώιμη ήβη (CPP) ή η περιφερειακή πρώιμη ήβη (PPP). Όπως εξηγεί ο Trolice, η κεντρική πρώιμη ήβη (CPP) εξαρτάται από τη γοναδοτροπίνη. Αυτό σημαίνει ότι ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών (HPO) έχει ενεργοποιηθεί πρόωρα, γεγονός που οδηγεί στην εξέλιξη της εφηβείας. Τα ιδιοπαθή αίτια αποτελούν το 80%-90% των εκδηλώσεων στα κορίτσια και το 25%-80% στα αγόρια. Από την άλλη πλευρά, η περιφερική πρώιμη ήβη (PPP) είναι ανεξάρτητη από γοναδοτροπίνες. Είναι το αποτέλεσμα έκκρισης στεροειδών φύλου από τις ωοθήκες, τα επινεφρίδια ή εξωγενούς ή έκτοπης παραγωγής τους (π.χ. όγκος γεννητικών κυττάρων). Τα ορόσημα της εφηβείας συμβαίνουν σε διαταραγμένη εξέλιξη.

Ο Trolice εξηγεί ότι η θεραπεία  της κεντρικής πρόωρης ήβης (CPP) έχει ως στόχο  κυρίως τη μεγιστοποίηση του ύψους των παιδιών ως ενήλικες, τις περισσότερες φορές μέσω της καταστολής του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών (HPO) με έναν αγωνιστή ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH). Στα κορίτσια με περιφερική πρώιμη ήβη

(PPP), η κύρια θεραπεία υπαγορεύεται από την υποκείμενη αιτιολογική παθολογία. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με όγκους των ωοθηκών ή των επινεφριδίων, αν και σπάνια, η πιθανή θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή.

To treat or not to treat?

Ακόμη και πριν από την πρόσφατη άνοδο, το αν έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πρώιμη εφηβεία ήταν θέμα συζήτησης. Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για κορίτσια με ανάπτυξη στήθους ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν την παρατήρηση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν θεραπεία με ένα ανάλογο GnRH για την καταστολή της εφηβείας. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διακοπή της εφηβείας πριν από την ηλικία των 6 ετών ωφελεί το ύψος. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις σε άτομα ηλικίας 6-8 ετών υποστηρίζονται λιγότερο καλά. Οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί για τη θεραπεία είναι ο καθορισμός της καλύτερης εφαρμογής σε ατομική βάση.

Πρώιμη ήβη και παχυσαρκία

Σε πρόσφατη έρευνα εξετάσθηκε πώς να προσεγγίσουμε καλύτερα την αξιολόγηση και τη διαχείριση της πρώιμης ήβης σε παιδιά με παχυσαρκία.

Μεταξύ των προτάσεων που παρέχονται:
 • Τα όρια ηλικίας δεν πρέπει να διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ των παιδιών με υγιές βάρος και εκείνων με παχυσαρκία. Παχύσαρκα κορίτσια με θηλαρχή θα πρέπει να αξιολογούνται για κεντρική πρώιμη ήβη (CPP) εξαρτώμενη από γοναδοτροπίνη για να καθοριστεί εάν ενδείκνυται πρόσθετη έρευνα ή θεραπεία.
 • Τα επίπεδα της βασικής ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) συνιστώνται ως δοκιμή πρώτης γραμμής σε παιδιά με παχυσαρκία και πρώιμη εφηβεία. Ωστόσο, τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μπορεί θεωρητικά να είναι ανησυχητικά.
 • Η διαγνωστική χρησιμότητα της αξιολόγησης της οστικής ηλικίας (ΒΑ) είναι περιορισμένη, επειδή τα κορίτσια με παχυσαρκία έχουν συχνά προχωρημένη ΒΑ.
 • Στα κορίτσια με αληθινή κεντρική πρώιμη ήβη (CPP), η παχυσαρκία δεν εξαλείφει την ανάγκη για μαγνητική τομογραφία. Η νευροαπεικόνιση καθορίζεται από την ηλικία και τα κλινικά χαρακτηριστικά.
 • Η οστική ηλικία (ΒΑ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του ύψους των ενηλίκων σε κορίτσια με κεντρική πρώιμη ήβη (CPP) και παχυσαρκία για ενημέρωση συμβουλευτικής.
 • Η χρήση αναλόγων GnRH οδηγεί σε αυξημένο ύψος ενηλίκων σε κορίτσια με πρώιμη εφηβεία και παχυσαρκία.
 • Η παχυσαρκία δεν θα πρέπει να περιορίζει τη χρήση των αναλόγων GnRH επειδή αυτά τα φάρμακα δεν επιδεινώνουν την κατάσταση βάρους σε αυτόν τον πληθυσμό.

ΠΗΓΗ: Medscape © 2022 WebMD, LLC

Any views expressed above are the author’s own and do not necessarily reflect the views of WebMD or Medscape.

Cite this: Ryan Syrek. Trending Clinical Topic: Precocious Puberty – Medscape – Jul 29, 2022.

AboutΕιρήνη Κερμετζόγλου

Comments (02)

 1. David Parker
  August 19, 2019

  Your site is exactly what I have looking for!! It certainly helps a frequent traveler like me to locate all the stamp shows when traveling. Keep up with the good work

  • Harry Olson
   August 19, 2019

   I visited your web site today and found it very interesting and well done. I can tell you have put a lot of work into it